Vektorigrafiikka info

Graafinen esitys, vektorigrafiikka

Saatatkin jo tietää mitä bittikarttagrafiikka eli pikseligrafiikka on, mutta tiedätkö miten vektorigrafiikka eroaa siitä?

Bittikarttagrafiikan ja vektorigrafiikan erot
Bittikarttagrafiikkalla toteutettu kuva koostuu siis pikseleistä. Jokaisella pikselillä on oma väriarvonsa tai tummuusasteensa sekä sijainti. Kuvien koko ilmoitetaankin pikseleiden lukumäärän mukaan vaaka- ja pystysuunnissa esim. 100 x 100 eli kuvan pikselikoko on 10 000 pikseliä. Mitä suurempi pikselikoko sitä enemmän kuva sisältää informaatioita ja vie enemmän tallennustilaa.

Valokuvat ja skannatut dokumentit ovat hyviä esimerkkejä bittikarttagrafiikasta. Niitä voidaan käsitellä ja muokata erilaisilla kuvankäsittelyohjelmilla, kuten GIMP, PaintNet, Krita, Photoshop ja PhotoPaint. Bittikarttagrafiikan yhteydessä käytetään useimmiten seuraavia tiedostomuotoja:
  • TIFF
  • BMP
  • JPEG tai JPG
  • PNG
  • GIF

Toisin kuin bittikarttagrafiikka ei vektorigrafiikalla toteutettu kuva muodostu pikseleistä vaan matemaattisista lausekkeista. Vektorigrafiikalla tuotettu kuva sisältää objekteja, kuten suoria, käyriä, ympyröitä, monikulmioita jne. Esim. suorasta ei tallenneta bittikarttagrafiikalle ominaisesti joka ikistä suoralla sijaitsevaa pistettä vaan pelkästään suoran päätepisteet, suoran paksuus ja väri. Vektorigrafiikassa tallennetaan siis huomattavasti vähemmän dataa kuin bittikarttagrafiikassa, mikä onkin yksi vektorigrafiikan eduista.

Skaalautuvuus on toinen vektorigrafiikan hyvistä ominaisuuksista. Vektorigrafiikkakuvan laatu ei heikkene suurennettaessa, sillä kuvaa muokattaessa muokataan matemaattisia lausekkeita. Alla olevassa kuvassa on kuvan yläreunassa näkyvä "Esimerkki"-teksti suurennettu niin bittikarttagrafiikka-versiona (keskellä) kuin vektorigrafiikka-versiona (alimpana).

Bittikarttagrafiikkakuvaa suurennettaessa siitä tulee suttuinen. Vektorigrafiikkakuvan laatu ei heikkene suurennettaessa.
Kuva 2. Ylimpänä alkuperäinen, seuraavaksi suurennettu bittikarttagrafiikkaversio ja alimpana suurennettu vektorigrafiikkaversio
Bittikarttagrafiikasta tulee herkästi "suttuista" suurennettaessa, sillä kuvan pikselien määrä ei kasva vaan pikselien koko kasvaa (ne venyvät). Vektorigrafiikkakuva pysyy skaalattaessa yhtä tarkkana eikä siis näytä suttuiselta.

Tarkat piirrokset, kuten kartat ja logot, jotka ovat tarkkarajaisia ja väriavaruudeltaan selkeitä ovat tyypillisesti toteutettu vektorigrafiikalla. Myös bittikarttagrafiikalla toteutettu kuva on mahdollista muuttaa vektorigrafiikaksi eli vektoroida. Alla olevassa kuvassa oikeanpuoleinen nalle on alkuperäinen bittikarttagrafiikalla tuotettu kuva ja vasemmanpuoleinen nalle on vektoroitu. Huomaa vektoroinnin supistava vaikutus alkuperäisen kuvan väreihin.

Vektoroitu kuva on väriavaruudeltaan huomattavasti bittikarttagrafiikka kuvaa suppeampi.
Kuva 1. Vasemmalla vektorigrafiikkaa ja oikealla bittikarttagrafiikkaa
Vektorigrafiikkaa voi tuottaa mm. seuraavilla ohjelmilla: Inkscape, Corel Draw ja Adobe Illustrator. Vektorigrafiikassa käytettyjä tiedostomuotoja ovat:
  • SVG
  • PDF
  • PS
  • CDR (Corel Draw:n oma tiedostomuoto)
  • AI (Adobe Illustrator:n oma tiedostomuoto)

Seuraavaksi voitkin siirtyä harjoitukseen 1.